Terug naar overzicht

Karakterstijlen & het lichaam

 • Algemeen
 • Praktisch
 • Docent

Een kind probeert altijd de verbinding met zichzelf en de wereld optimaal te maken, waarbij het probeert voldoening te vinden voor kernthema’s als bestaansrecht, behoefte, controle, liefde, macht, expressie en genieten. Hierin liggen ook de sporen van teleurstellingen, emotionele pijnen, verdedigingsmechanismen en disfunctionele omgangsvormen.

Fysieke en emotionele gebeurtenissen in de eerste periode van je leven zorgen ervoor dat je strategieën ontwikkelt die je de kans geven om zo pijnloos mogelijk te overleven. Na een verloop van tijd worden deze strategieën onbewust. Je gaat dan op een bepaalde manier reageren op situaties zonder dat dit bewust is. Reich onderzocht dit en stelde vast dat deze reacties in 5 basiskarakterstijlen kunnen worden gecatalogeerd. 

Bepaalde jeugdtrauma’s en pijnlijke gebeurtenissen leiden tot specifieke karakterstijlen. Een karakterstijl bestaat uit een samenhang van lichamelijke en psychische kenmerken, standpunten en gedragspatronen. Het is een noodmaatregel van elk kind om zo goed mogelijk uit de strijd te komen. Op basis van deze karakterstijlen is je gedrag en geschiedenis beter te begrijpen. Deze training is op maat gemaakt voor coaches en hulpverleners die lichaamsgericht werken. De theoretische onderbouwing van deze training wordt afgewisseld met specifieke oefeningen.

Je leert onder andere volgende zaken:

 • Reichiaanse karakteranalyse
 • relatie tussen lichaam
 • chronische spierspanningen en karakter
 • vader-moeder-kind relatie
 • object-relatie & lichaamswerk
 • lichaamswerk en ontwikkelingspsychologie
 • oedipale ontwikkeling
 • lichaamswerk

Karakterstijlen biedt je naast een rijke kennis in de ontwikkeling van je persoonlijkheid ook een instrument om dynamieken te ’diagnosticeren’ en te verbinden met interventies die inzicht, verruiming en verbinding realiseren. In elke module geven we ook aandacht aan de overdrachts-mechanismen die geassocieerd worden met de karakterstijlen.

Programma: 

Tijdens het eerste blok staat de student stil bij 2 primaire karakterstijlen die hun ontwikkeling kennen aan het begin van ons prille leven: de ‘gefragmenteerde’ en de ‘behoeftige’ karakterstijl, zowel in hun symbiotische als narcistische verschijning. We leren hoe deze stijlen in een therapie-situatie tot leven kunnen komen en hoe we hier mee om kunnen gaan als therapeut. De benaming van deze karakter-stijlen legt niet alleen de essentie van het conflict in deze fase bloot maar geeft je mogelijks al een beeld hoe de helling plaats kan vinden: samengehouden worden (‘containment’) als voorwaarde om te ervaren dat we bestaan of het ‘vol-ledig – zijn’ belichamen zodat de angst van tekortkoming ontspant. 

 Het tweede blok neemt de student verder mee in de ontwikkeling van het kind. De ‘opgetilde’ en de ‘samengedrukte’ karakterstijlen verwijzen naar de effecten die het kind ervaart wanneer het bvb gedwongen wordt taken te doen waar het nog niet aan toe is of waar het kind zijn expressie ont-nomen wordt en zijn impulsen onderdrukt. Ook deze stijl belichten we vanuit de omgangsdynamiek die symbiotisch of narcistisch gekleurd kan zijn. Aandacht wordt ook gegeven aan de overdrachtsdynamieken die in deze stijlen van toepassing zijn.

Het derde blok zal de laatste karakterstijl verkennen. Deze wordt de ‘rigide’ stijl genoemd en verwijst naar de ontpopping van onze seksuele identiteit, intimiteit en seksualiteit en de teleurstellingen die we hierin kunnen opdoen. De rigiditeit met haar verschillende subcategorieën komt hier aan bod, opnieuw in het licht van hoe iemand zich kan verbinden tot een ander. Ook hier staan we stil bij de overdracht en tegenoverdracht die binnen deze stijl aangewakkerd kan worden.’

Bekijk data en prijzen in het tablad 'praktisch'

Data

14 t/m 16 oktober 2022

18 t/m 20 november 2022

2 t/m 4 december 2022

Telkens van 10 - 17u30

Prijs

Prijs opleiding: €1950 (excl. BTW) of €2359,50 (incl. BTW)
Optioneel: cateringkosten bedragen €378 (excl. BTW) of €423,36 (incl. BTW) - gelieve aan te geven bij inschrijving of je catering wenst of niet.

Kortingen:
KMO-portefeuille
De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be

Er kan, in uitzonderlijke gevallen, gespreide betaling aangevraagd worden.


Covid-19

Alle opleidingen en trainingen kunnen we categoriseren als ‘corona-proof’ of ‘corona-resistent’. Opleidingen die corona-proof zijn, gaan door mits toepassing van strikte veilligheidsmaatregelen. Corona-resistent betekent dat wij ernaar streven dat een opleiding altijd zal kunnen plaatsvinden, ook als we opnieuw in lockdown gaan. 

Deze workshop is corona-proof. De training kan, enkel en alleen in het geval van een nieuwe lockdown, geannuleerd worden, omdat de inhoud niet overdraagbaar is via live e-learning. Indien dit zich zou voordoen, zullen de inschrijvingskosten die betaald werden, terugbetaald worden.

De concrete Covid-19 maatregelen die zullen genomen worden, kan je hier lezen: https://www.agapeacademy.be/nl/nieuws-en-publicaties/30/covid-19-richtlijnen

Marjolijne Van Buren

Docent

Marjolijne Van Buren

Deze training wordt gegeven door Marjolijne van Buren-Molenaar. Zij heeft haar hele leven een grote voorliefde voor bewegen gehad. In 1987 studeerde zij af als docent lichamelijke opvoeding. Begin jaren ’90 schoolde zij zich om en sinds 1998 heeft ze een praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie. Ze is getrouwd en is moeder van drie kinderen. 
Marjolijne is houder van het European Certificate Psychotherapy (ECP).

Wanneer: 14 oktober 2022 tot 4 december 2022
Aantal modules: 3 trainingen
Waar: AgapeBelgium
€1950.00
Excl. BTW

Karakterstructuren heeft me naar de diepere lagen van mezelf gebracht, heeft me inzichten gegeven in het onderzoek hoe mij karakter is ontstaan, hoe mijn lichaam is gebouwd, hoe ik mij gedraag en waarom ik voel zoals ik voel.

Griet Mertens, Dans- & Bewegingstherapeut

De opleiding Reichiaanse karakterstijlen heeft me meer inzicht gegeven in de wereld van het lichaamspsychotherapeutisch werk. Naar mijn mening een zeer nuttige opleiding voor iedere therapeut die werkt met patiënten met psychosomatische lichaamsklachten.

Sophie Van de Put, 44j, Kinesitherapeute - Fasciatherapeute

De professionaliteit en ervaring van de trainer maakten deze module binnen de opleiding Embodied Coach niet alleen de spreekwoordelijke kers op de taart, maar ook een flink stuk van de bijzonder krokante bodem en de fris fruitige vulling. Warm aanbevolen!

Jozef Sercu, Docent muziek, drama, dans Lichaamsgericht Coach bij Het Poorthuis Brugge

©2022 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie